Freemodellen på kontor heter Café

IMG_3614

Som digital nomad kan mina arbetsverktyg summeras till: Min bärbara, mobilen, en internetuppkoppling, visitkort och -även om ytterst sällan- skrivare. nu tycker jag att det är skönt att kunna sätta sig på ett fik med nätverk för att jobba av några timmar i lugn och ro. Det har tidigare i stor utsträckning även fungerat som första platform när projekt skall startas upp och ideer realiseras. Caférna har blivit de digitala nomadernas kontor. Det finns så gott som alltid minst en bärbar dator och tillhörande gäst bakom den på valfritt cafe. Affärsmodellen är enkel. Du lånar en stol mot att du köper kaffe. Företeelsen är än så länge ganska ostrukturerad. Ingen har riktigt slagit mynt av det.

Igår lekte jag med tanken hur ett renodlat kontor för digital nomader skulle se ut.
Enklaste antar jag är att istället för att inreda med caféfotöljer och myspys inreda sitt cafe som ett helt vanligt kontor. Drop in. stol mot kaffe. Klassiska modellen. Sen kan man tänka sig att vissa frilanskontor skulle ge sig in i matchen och från andra hållet istället erbjuda tim och dagtaxor med allt kaffe du kan dricka. Liknande loungerna på flygplatser. Diverse olika sortes kombo av ovanstående är självklara med. Plats, komfort, nitche är differentieringsmöjligheter och HEPP! så har gränsen mellan cafe och kontor suddas ut. Då blir det inte bara frilanskontoren som letar sig till butikslokaler utan man kan även tänka sig en worklounge på 10e våningen på skrapan eller i high tech building.

Utvecklingen är vacker, framförallt ser jag fantastiska möjligheter att söka sig till likasinnade. Att vara mer rörlig och få mer varierande vardag. Att kunna testa platser, kompetenser och skapa nätverk på helt nya sätt.

Det är också intressant att fundera lite på hur dessa ställen skulle ta sig an marknadsföring av sig själva. Särskilt eftersom det som egentligen gör någon riktig skillnad är hyresgästerna

5 Replies to “Freemodellen på kontor heter Café”

  1. Gillar ditt fyndiga uttryck att Free-modell heter Café! Jag tror att detta arbetssätt kommer att öka gradvis framöver och håller med dig om att caféernas inredning och erbjudanden borde anpassas en smula i takt med det.
    Fredrik Härén med Interesting.org testade affärsmodellen som du efterlyste för några års sedan med att hyra ut kontor per timme i iQubes lokaler på Norrlandsgatan, men det gick inget vidare, det var nog för tidig satsning. Nu börjar det nog bli bättre läge.

  2. Gillar ditt fyndiga uttryck att Free-modell heter Café! Jag tror att detta arbetssätt kommer att öka gradvis framöver och håller med dig om att caféernas inredning och erbjudanden borde anpassas en smula i takt med det.
    Fredrik Härén med Interesting.org testade affärsmodellen som du efterlyste för några års sedan med att hyra ut kontor per timme i iQubes lokaler på Norrlandsgatan, men det gick inget vidare, det var nog för tidig satsning. Nu börjar det nog bli bättre läge.

  3. Tackar. Jag skall nog skriva en IIa på den här känner jag. Det finns riktigt intressanta funderingar kring publiken och hur man attraherar dem. Deras förflyttningar mellan ställen, grupperingar etc. Nu är det mest “ensamjobbare” som sitter och jobbar på Caféer. Vad händer när man börjar morgonen med att kolla jaiku var nätverket är någonstans.

  4. Tackar. Jag skall nog skriva en IIa på den här känner jag. Det finns riktigt intressanta funderingar kring publiken och hur man attraherar dem. Deras förflyttningar mellan ställen, grupperingar etc. Nu är det mest “ensamjobbare” som sitter och jobbar på Caféer. Vad händer när man börjar morgonen med att kolla jaiku var nätverket är någonstans.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s